Escape room – uitdagend tot en met

escape room

Griezelen en stressen doe je het best samen. Daar is een escape room dan ook op gebouwd. In je eentje is zo’n ontsnappingsruimte niet leuk. In een groepje wordt het geweldig. En je hebt ook vrienden of collega’s nodig om uit escape rooms te kunnen ontsnappen. Hun ogen en oren, hun vondsten en acties helpen niet alleen jou vooruit, maar de hele groep. Ga niet met teveel mensen tegelijk naar zo’n ontsnappingsruimte. Er zijn rooms waar je wel met acht man tegelijk in kunt griezelen maar ideaal is eigenlijk een kwartet. Met vier personen heb je de juiste groepsgrootte om echt kans te maken voor een tijdige ontsnapping. Tijdig, want je hebt vaak maar een uur de tijd om weg te wezen. En escape rooms zijn zo opgebouwd dat je de uitgang niet eerder open krijgt voordat je tal van puzzels en raadsels hebt opgelost.

De evolutie van de escape room

In de loop van de tijd zijn escape rooms behoorlijk veranderd. Of eigenlijk is er steeds meer bijgekomen in je speurtocht jezelf en je vrienden te bevrijden. Het begon allemaal met puzzels en raadsels. Was je bedreven in snel spiegelschrift lezen, dan had je een streepje voor. Letter-cijfer combinaties oplossen wilde ook wel helpen. Of het interpreteren van vreemde spreuken. De eerste generatie escape rooms waren puzzels op zichzelf. Daarna volgde een tweede generatie, nu verrijkt met allerlei technische snufjes. Naast raadsels oplossen moet je ook als een echte slotenmaker allerlei sloten open wrikken. De derde generatie heeft er hoogwaardige technologie aan toegevoegd. Elektronische gadgets plagen en irriteren je nu, tot je ze uit kunt zetten of er betekenis aan kunt hechten.

De keuze is reuze

Ook voordat je een escape room inloopt, is het al dikke pret. Het voorwerk is namelijk: kiezen naar welke ontsnappingsruimte jullie willen gaan. Er zijn meer dan duizend kamers in Nederland, van een lijkenkelder tot een spookachtige zolder. Laat je je meevoeren door een seriemoordenaar of zoek je een angstig iemand om die te helpen? Kies je voor een martelkamer of een kille ketelruimte waar alles paniekerig sist en dampt?

Kun je de spanning in een escape room niet langer aan?

Onderschat escape rooms niet. De spanning is soms om te snijden. Mocht je echt teveel stress opbouwen en een paniekaanval krijgen, dan is er nog geen man overboord. Op zo’n zeldzaam moment is er altijd de noodknop. Van tevoren word je daarop gewezen. Een druk op die knop en het spel is over. Alle lichten springen aan en de deur naar buiten word je bekend gemaakt. Het is natuurlijk wel een noodknop, dus die gebruik je niet als je een beetje adrenaline voelt. Het doel blijft om met veel slimheid en snelheid te ontsnappen.

Doeltreffende tips als je eenmaal ‘binnen’ bent

Ben je een ‘amateur’ in een escape room, kies dan voor eentje met een lage moeilijkheidsgraad. Het is nog lastig genoeg om daaruit te komen. Ben je al een paar keer in een ontsnappingsruimte geweest? Dan kun je eens een moeilijker kamer proberen. Voor alle typen escape rooms zijn er de volgende tips:

• Zoek naar details;

• Probeer patronen te herkennen;

• Scan uitvoerig de hele kamer;

• Speel met vier tot zes mensen;

• Ken elk groepslid taken toe;

• Analyseer goed de boodschappen of hints die je krijgt;

• Wees communicatief naar elkaar toe; vertel wat je opvalt.